Ina Brouwer en de keuze voor Sap

Voor Rijnmond Staat Stil sprak ik kort voor de verkiezingen met Ina Brouwer. Over haar jeugd in Rotterdam en de Hoeksche Waard, en natuurlijk ook over GroenLinks. De partij die ze zelf hielp oprichten, maar die nu worstelt met interne tegenstellingen. Toch was ze duidelijk over wie de kar moet trekken: “Jolande Sap (..) daar hoef ik niet lang over na te denken.”

“Resultaatgericht, zeker onder Jolande Sap,” is GroenLinks volgens Ina Brouwer. In Rijnmond Staat Stil vertelt ze hoe GroenLinks als partij vaak wil voorlopen – zo was  de partij de eerste die een intern lijsttrekkersreferendum organiseerde. Maar toen, in 1994, liep dat al niet probleemloos. “Voorlopers zullen achteraan gaan lopen,” zegt ze nu. “Er is een periode geweest dat we dachten: laten we niet meer aan dit soort experimenten beginnen, dat kan alleen maar ellende geven.” De lijstrekkersverkiezingen van 2012 waren daarom de eerste in lange tijd.

Ina Brouwer

Vernieuwende politiek
Als sinds de jaren tachtig roept Brouwer op tot een ommekeer in de politiek. In de uitzending legt ze uit hoe het volgens haar beter kan: politici moeten niet de wijsheid in pacht hebben, maar juist mensen uit de praktijk meer laten meedenken over hoe dingen beter kunnen. Aan populisme heeft Brouwer daarom ook een broertje dood.

“Het is je vak als politicus om meer te weten en uit te vinden dan iemand die op je stemt. Dan zeg je niet hetzelfde als wat het volk zegt. Nee, je probeert – met alles wat je in je hebt – het beste voor de bevolking voor elkaar te krijgen.” Het lijkt juist die lijn die Jolande Sap binnen GroenLinks in de problemen hielp: wars van dogma´s sloot Sap compromissen over de trainingsmissie in Kunduz en de begroting voor 2013. Dat nam niet de hele partij haar in dank af.

Back-to-the-future?
Wat er na het vertrek van Sap en de partijleiding gaat gebeuren is afwachten. Oud PPR-lid Bram van Ojik (de huidige nummer twee bij GroenLinks) wordt genoemd als nieuwe partijleider. Het zou een terugkeer naar de roots kunnen betekenen: van Ojik was één van die anderen die aan de wieg van GroenLinks stond, samen met dus: Ina Brouwer.

Voor meer, luister naar het gesprek:

Geef een reactie